Zink

Fav icon vitamine 01

Een van de belangrijkste nutriënten van het menselijk lichaam is zink. Het is belangrijk om elke dag voldoende zink binnen te krijgen, omdat het onderdeel is van veel verschillende enzymen in het lichaam.  

Als je een gebalanceerd dieet volgt en niet te vaak ongezond eet, dan is het bijna onmogelijk om zowel een tekort of teveel aan zink te hebben. Toch kan het voorkomen dat één van de twee het geval is. In dat geval kunnen de gevolgen fataal zijn voor je gezondheid. 

In dit artikel leggen we je alles uit dat je moet weten over zink. Hoeveel zink heb je per dag nodig? In welke voeding kun je zink vinden? Hoe weet je of je een teveel of tekort aan zink hebt? Je leest het in dit artikel. 

Waar is zink goed voor? 

Zink is vitaal voor veel belangrijke processen in het lichaam. Zo is zink een belangrijk component van verschillende eiwitten in het lichaam. Daarnaast is het ook een vitaal element van ons immuunsysteem. 

Verder helpt zink bij wondgenezing en zorgt het ervoor dat we kunnen ruiken en proeven. Je kunt je dus wel voorstellen dat een tekort aan zink problematische gevolgen kan hebben. 

Een tekort aan zink

Het komt zelden voor dat iemand een tekort heeft aan zink. Ons dagelijkse eetpatroon bevat voldoende zink om alle essentiële processen in ons lichaam draaiend te houden. Mocht iemand toch last hebben van een zink tekort, dan kan dat vaak aan de volgende symptomen worden herkend:

-De huid ziet er anders uit en de botten kunnen enigszins vervormen. 
-Je reuk- en smaakvermogen wordt aangetast
-Het immuunsysteem zal slechter functioneren waardoor je sneller ziek wordt. 

Mocht je last hebben van een van de bovengenoemde symptomen, dan raden we je aan om een arts te raadplegen en ervoor te zorgen dat je voldoende zink inneemt.

Een teveel aan zink 

Het komt sporadisch voor dat iemand een teveel aan zink heeft, maar toch kan het voorkomen dat iemand zinkvergiftiging oploopt. In dit geval worden andere mineralen als koper en ijzer aangetast. Een teveel aan zink komt meestal voor als iemand te veel supplementen inneemt die zink bevatten. De volgende symptomen kunnen duiden op zinkvergiftiging:

-Misselijkheid en overgeven. 
-Buikpijn en diarree. 
-Hoofdpijn. 

Welke producten bevatten zink?

Je kunt verschillende gezondheidstips opvolgen om een tekort of teveel aan zink te voorkomen. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink voor een man komt neer op 11 milligram per dag. Voor een vrouw is dit 8 milligram per dag. 

Zink wordt in veel verschillende producten gevonden. De belangrijkste producten die zink bevatten zijn: oesters, rood vlees, zeevruchten, bonen en noten. 

Als het toch niet lukt om voldoende zink binnen te krijgen, dan kun je er altijd voor kiezen om supplementen in te nemen. 

Recente blog artikelen