Wat voor vitaminen zitten er in truffels?

Fav icon vitamine 01

Truffels: wat zijn het, hoe gebruik je ze en zijn ze gezond?

Truffels, wat zijn dat eigenlijk? Hoe gebruik je truffels? En nog belangrijker: zijn truffels gezond? In dit artikel vertellen we je alles over truffels en kom je ook te weten over welke vitaminen en mineralen truffels beschikken. En wist je dat truffels ook antioxiderende eigenschappen hebben? Lees snel verder en ontdek alles over truffels.

Truffels, wat zijn dat eigenlijk?

Truffels zijn ook wel familie van de paddenstoel. Deze groeien onder de grond, waardoor ze niet eenvoudig te vinden zijn. Dit is een van de redenen waardoor de prijs van truffels vrij hoog is. Er zijn diverse soorten truffels. Deze groeien ook in verschillende seizoenen. De witte truffel komt het minst voor en is daarom ook de duurste truffel. De zwarte truffel komt wat meer voor en is iets minder prijzig. 

Zowel de witte truffel als de zwarte truffel kunnen vrij groot worden. Zo kunnen ze wel 10 cm groot worden. De reden dat deze truffels zo vaak gekocht worden, heeft alles te maken met de smaak hiervan. Ze hebben namelijk een bekend aroma wat veel wordt toegepast in champignon gerechten en luxe pastagerechten.

Hoe gebruik je truffels?

Truffels gebruik je om gerechten mee op smaak te brengen. Als je te veel truffels gebruikt zal de smaak gaan overheersen. En dat is ook niet aan te raden, want je hebt slechts een klein beetje nodig om wat meer smaak aan je gerecht toe te voegen. Maar hoe kun je truffels het beste aan je eten toevoegen? Je kunt bijvoorbeeld wat geschaafde truffels over vis, pasta of risotto strooien. 

Ook kun je truffelolie maken en dit over de salade sprenkelen. Uiteraard kan dit ook prima over een pasta. Je kunt ook truffel mayonaise maken en dit bij gebakken aardappeltjes of champignonburgers gebruiken. En niet te vergeten: kleine stukjes truffel toevoegen geeft net wat extra’s aan vlees of een salade. Je kunt de zwarte truffel kopen in speciale supermarkten en online winkels. Deze variant is betaalbaarder dan de witte variant.

Zijn truffels gezond? Deze vitaminen bevatten truffels

Truffels zijn erg gezond en bevatten diverse belangrijke vitaminen en mineralen. Ook beschikken ze over koolhydraten, eiwitten en vezels en hebben ze zowel onverzadigde als verzadigde vetzuren. Truffels beschikken over vitamine C, calcium, fosfor, magnesium, natrium, ijzer en mangaan. 

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat truffels een complete bron van eiwitten kunnen zijn en alle essentiële aminozuren in zich hebben die jouw lichaam nodig heeft. Let wel op dat dit per truffelsoort kan verschillen. Zo beschikken witte woestijntruffels over meer vetten, vezels en eiwitten dan andere soorten truffels.

Rijk aan antioxidanten

Truffels zijn niet alleen gezond, maar ook rijk aan antioxidanten. Deze helpen je lichaam te beschermen tegen vrij radicalen en de schade die ze veroorzaken. Antioxidanten zijn van groot belang voor diverse aspecten van je gezondheid. Antioxidanten zorgen voor een lager risico op diabetes, hartziekten en kanker.

Wist jij dit al over truffels?

Recente blog artikelen