Wat is vitamine K?

Fav icon vitamine 01

Vitamine K: wat is het en waar zit het in?

Wat is vitamine K? Vitamine K staat ook wel bekend als fyllochinon. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van botten en helpt bij de bloedstolling. De vitamine is onder te verdelen in K1 en K2. Vitamine K1 vind je in je eten en drinken. Vitamine K2 wordt via je dikke darm aangemaakt door bacteriën en heeft dezelfde werking als vitamine K1. Wij vertellen je wat vitamine K precies voor jouw lichaam doet, waar je deze vitamine in kunt vinden en wat de gevolgen zijn van een overschot of tekort aan vitamine K. Lees snel verder voor meer informatie. 

In welke voeding vind je vitamine K?

Vitamine K kun je vooral vinden in groene bladgroenten. Deze vitamine is ook te vinden in diverse soorten fruit, groente, eieren, melk, granen, vlees en melkproducten. Je kunt kleinere hoeveelheden vitamine K2 ook vinden in kaas, lever en eigeel. Wat vitamine K precies voor je lichaam doet? Dat vertellen we je hieronder.

Wat doet vitamine K voor je lichaam?

Mocht je een wondje hebben, dan sluit deze zich door het stollen van het bloed. Vitamine K draagt bij aan een goede bloedstolling, waardoor er een korstje zal ontstaan. Tevens heeft deze vitamine een grote rol bij het opnemen van mineralen in de botten, waardoor je sterke botten blijft behouden.

Een tekort of overschot aan vitamine K

Een tekort aan vitamine K kan bij baby’s voorkomen. Deze vitamine kan via de placenta niet de baby bereiken, waardoor deze geen voorraad opslaat. Ook beschikt de baby over onvoldoende darmbacteriën om de vitamine zelf aan te maken. Hierdoor hebben pasgeboren kinderen meer kans op ernstige bloedingen. Daarom moeten ze altijd vitamine K toegediend krijgen na de geboorte. Vanaf 7 dagen tot 10 weken dienen baby’s dagelijks 50 microgram vitamine K druppels binnen te krijgen. Ook baby’s die de eerste drie maanden borstvoeding krijgen, moeten vitamine K toegediend krijgen. 

Volwassenen die langere tijd antibiotica slikken kunnen ook te maken krijgen met een vitamine K tekort. Hierdoor kan de bloedstolling vertragen. Darmbacteriën helpen bij de aanmaak van vitamine K en antibiotica kan deze juist vernietigen. Over de schadelijke effecten van teveel vitamine K is weinig bekend. Dit komt namelijk weinig voor. Als je bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruikt, moet je wel oppassen met vitamine K tabletten van meer dan 100 microgram vitamine K, omdat dit de werking van de bloedverdunners en antistollingsmiddelen vermindert.

Hoeveel vitamine K heeft jouw lichaam nodig?

Volwassenen dienen vanaf 18 jaar dagelijks 70 microgram vitamine K1 binnen te krijgen. Baby’s dienen na de geboorte extra vitamine K druppels te krijgen. Voor baby’s die borstvoeding krijgen, is het aan te raden 150 microgram vitamine K druppels te geven gedurende de eerste 12 weken. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Het wordt wel aangeraden extra vitamine K aan je kindje te geven als je minder dan 500 milliliter flesvoeding geeft aan je baby.

Wil je meer lezen over vitamine K? Lees ook eens onze andere blogs. 

Recente blog artikelen