Wat is vitamine D?

Fav icon vitamine 01

Vitamine D: wat is het en wat doet deze vitamine voor je lichaam?

Vitamine D, ook wel cholecalciferol genoemd, is een erg belangrijke vitamine. Deze vitamine helpt je om calcium uit voeding op te nemen in je lichaam. En dat is weer belangrijk voor stevige botten, sterke tanden en je groei. Vitamine D3 speelt tevens een grote rol bij je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je spieren soepel werken. Vitamine D en de zon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want de zon zorgt ervoor dat jouw lichaam vitamine D aanmaakt. Ook is de vitamine in voeding te vinden. Wij vertellen je meer over vitamine D, waar de vitamine goed voor is en welke voeding rijk is aan cholecalciferol. Lees snel verder voor meer informatie. 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D kun je vooral in vette vis vinden. Zo zijn haring, makreel en zalm rijk aan deze vitamine. Ook het eten van eieren en vlees zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D opneemt, maar deze voeding bevat minder van deze vitamine dan vette vis. Bovendien wordt vitamine D aan halvarine, margarine en bak- en braadboter toegevoegd. In roomboter vind je tevens vitamine D, maar dit is een lager percentage dan in margarine en halvarine. Ook wordt deze vitamine toegevoegd aan babyvoeding. 

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D draagt op een positieve manier bij aan je lichaam. Vitamine D3 draagt bij aan normale calcium- en fosforgehalten in het bloed en zorgt er ook voor dat calcium in de botten wordt opgenomen. Zo blijven je botten sterk. Ook zorgt deze vitamine voor sterke tanden. Deze vitamine zorgt ervoor dat botontkalking beperkt wordt en vermindert het risico op osteoporose op latere leeftijd. Bovendien speelt de vitamine een belangrijke rol bij de spierfunctie en aan een juiste werking van het immuunsysteem.

Een tekort of overschot aan vitamine D

Heb je een tekort aan vitamine D, dan kan dit bij kleine kinderen zorgen voor rachitis. Hierbij kunnen er afwijkingen aan het skelet ontstaan. Als je als volwassene of oudere een tekort aan vitamine D hebt, kan dit zorgen voor spierzwakte, osteoporose of botontkalking. Soms kan het zijn dat je een overschot aan vitamine D hebt. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je te veel vitamine D supplementen slikt. Slik je te lang een hoge dosering van deze vitamine, dan kunnen er kalkafzettingen in je lichaam ontstaan. Eet je normale voeding en houd je je aan de adviezen, dan zal dit niet snel gebeuren. Ook wanneer je langdurig zont zal er niet snel een overschot aan vitamine D ontstaan, omdat je huid de aanmaak van deze vitamine zelf regelt.

Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?

Hoeveel vitamine D3 je per dag nodig hebt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 10 microgram. Alleen ouderen boven de 70 jaar kunnen het beste 20 microgram vitamine D via hun voeding opnemen of dit aanvullen met vitamine D supplementen. 

Wil je meer lezen over vitamine D? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitaminen. 

Recente blog artikelen