Wat is vitamine C?

Fav icon vitamine 01

Vitamine C: wat is het precies?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een belangrijke vitamine voor je lichaam. Maar wat doet deze lichaam eigenlijk precies voor je gezondheid? Waar zit vitamine C in? En wat gebeurt er bij een tekort aan vitamine C? Wij vertellen je alles over deze belangrijke vitamine.

Vitamine C: een belangrijke antioxidant

Vitamine C (ascorbinezuur) is een van de bekendste vitaminen. Deze vitamine werkt als antioxidant en zorgt ervoor dat jouw lichaam beschermd wordt tegen vrije radicalen. Maar wat zijn vrije radicalen eigenlijk? Dit zijn stoffen die een rol spelen bij de veroudering en je cellen kunnen beschadigen. Vitamine C zorgt voor een sterke weerstand, een goed functionerend zenuwstelsel en voor voldoende energie. Ook draagt deze vitamine bij aan gezonde botten, bloedvaten, tanden en een mooie huid. 

Vitamine C staat er ook om bekend ijzer uit voedsel op te kunnen nemen, wat bijdraagt aan het tegengaan van vrije radicalen. Ook de aanmaak van collageen wordt door deze vitamine gestimuleerd. Collageen zorgt voor een strakke en stralende huid. Kortom, vitamine C heeft diverse voordelen voor je algehele gezondheid. 

Vitamine C in voeding

Vitamine C kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk voldoende ascorbinezuur via je voeding binnen te krijgen. Vitamine C vind je in vele soorten voeding. Denk aan aardappelen, groente, fruit, maar ook in aardbeien, kiwi’s, bessen en citrusvruchten. Als je dagelijks voldoende groente en fruit eet, is de kans al groot dat je jouw lichaam van voldoende vitamine C voorziet. Wel is het goed om te weten dat vitamine C bij een hoge temperatuur kan oplossen in water. Dit betekent dat je groenten het beste in weinig water kunt koken en dit niet te lang doet. Zo blijft de vitamine C behouden. Ook kun je een vitamine C supplement slikken om te zorgen dat je lichaam over voldoende vitamine C beschikt, maar doe dit niet als alternatief voor gezonde voeding. 

Een tekort aan vitamine C

Het is belangrijk om genoeg vitamine C binnen te krijgen. Eet daarom altijd voldoende groenten en fruit, omdat dit boordevol ascorbinezuur zit. Er zijn groepen die baat kunnen hebben bij extra vitamine C in de vorm van vitamine C tabletten. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan is extra vitamine C zeer aan te raden. Ook mensen die met een verslaving aan alcohol kampen, roken of ouder zijn dan 70 jaar kunnen het beste extra vitamine C slikken. 

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C

Ben je benieuwd wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is? Ben je volwassen, dan heb je 75 mg vitamine C per dag nodig. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan wordt 85 mg aangeraden voor zwangere vrouwen en 100 mg voor vrouwen die borstvoeding geven. De maximale hoeveelheid vitamine C die je mag innemen betreft 2000 milligram.

Wil je meer lezen over vitamine C? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen over vitamine C op Tijd voor Vitamine voor nog veel meer interessante weetjes. 

Recente blog artikelen