Wat is vitamine A?

Fav icon vitamine 01

Vitamine A/retinol: wat is het en wat doet het voor je?

Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een van de bekendste vitamines. Wat is vitamine A precies? Wat doet retinol voor je huid? En wat is het precieze verschil tussen retinol en retinoïden? Wij geven antwoord op deze vragen over retinol/vitamine A. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat doet retinol?

Retinol is ook wel een retinoïde in de vorm van vitamine A. Het heeft een huid verbeterende werking en pakt tekenen van voortijdige huidveroudering aan. Denk aan rimpels, pigmentvlekken en fijne lijntjes. Hierdoor wordt je huid strakker en egaler. Ook kan retinol verstoppingen in je poriën aanpakken en acne verminderen.

Huidveroudering en retinol huidcrème

Huidveroudering kan door verschillende redenen optreden. Dit kan variëren van stress tot omgevingsfactoren en natuurlijke veroudering. Als je huid ouder wordt, vertraagt de celvernieuwing en zal ook de collageenproductie vertragen. Zo ontstaan er zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en vlekjes. Kies je voor een retinol crème of een speciaal serum, dan kun je de vertraagde celvernieuwing weer versnellen en daarmee de tekenen van voortijdige huidveroudering aanpakken. 

Verschil retinol en retinoïden

De gehele vitamine A retinol molecuul kan opgesplitst worden in krachtigere delen, wat men ook wel retinoïden noemt. Retinoïden zijn enkel op voorschrift van een arts verkrijgbaar. Retinoïden op doktersrecept zijn doorgaans krachtiger en werken sneller. Retinol in cosmetische huidverzorgingsproducten heeft een langzamere werking, maar zorgt op lange termijn voor hetzelfde resultaat. Het komt wel vaak voor dat er huidirritatie ontstaat bij retinol op doktersrecept. Bij cosmetische producten is de kans op huidirritatie een stuk lager. 

Retinol wordt gebruikt als cosmetisch ingrediënt, waar geen recept voor nodig is. Dit wordt nadat het is opgenomen in de huid afgebroken en omgezet in retinoïnezuur. Dit stofje heeft invloed op hoe jouw huidcellen zich gedragen.

Vitamine A in voeding

Ook via voeding kan je lichaam vitamine A tot zich nemen. Je kunt vitamine A vooral in de volgende voedingsmiddelen vinden:

– Boter
– Eieren
– Vis
– Groente (donkere bladgroenten en wortels)
– Vlees (orgaanvlees en vooral lever). Ook kun je kiezen voor vitamine A supplementen die je lichaam van binnenuit van deze vitamine voorzien. 

Retinol als gezichtsverzorging gebruiken

Als je retinol wilt gebruiken als gezichtsverzorging, is het van belang dit met beleid te doen. Dit geldt zowel voor producten met retinol als tretinoïne op recept van een arts. Als je dit meteen elke dag op je gezicht aanbrengt, kan dit zorgen voor een droge huid en huidirritatie. Daarom raden we het aan om producten met retinol rustig op te bouwen. Bekijk hoe retinol op jouw huid werkt, bouw dit op en neem bij tekenen van irritatie weer wat gas terug. Je zult snel merken of retinol als gezichtsverzorging iets voor jou is of niet. 

Aan de slag met retinol

Experimenteer eens met retinol/vitamine A en bekijk wat voor effect dit heeft op je huid. Wil je meer lezen over vitaminen? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitamine. Hier vind je nog veel meer handige weetjes en tips. 

Recente blog artikelen