Vitamine K in voeding: hier zit de meeste vitamine K in
Waar zit vitamine K in? Vitamine K is in veel soorten voeding te vinden. Zo vind je vitamine K veel in groenten. Welke voeding rijk is aan vitamine K? Dat vertellen wij je in dit artikel. Lees snel verder om te weten te komen waar vitamine K in zit.
1. Snijbiet
Denk je aan vitamine K in voeding, dan staat snijbiet toch wel bovenaan. Snijbiet bevat 830 mcg vitamine K per 100 gram. Snijbiet is een bladgewas met witte, gele of rode stellen. De smaak hiervan is te vergelijken met de smaak van spinazie. De groente is lastig verkrijgbaar, omdat deze niet lang houdbaar is. Echter, je kunt snijbiet ook gewoon in eigen tuin kweken.
2. Boerenkool
Vitamine K zit ook volop in boerenkool. Om precies te zijn zit er 623 mcg vitamine K in 100 gram boerenkool. Boerenkool is de bekendste groente in Nederland en wordt hier op grote schaal verbouwd. Van deze koolsoort worden de bladeren gegeten.
3. Peterselie
Peterselie beschikt over 548 mcg vitamine K per 100 gram. Je hebt diverse soorten peterselie, waaronder platte peterselie, wortelpeterselie en krulpeterselie. Dit ingrediënt wordt tevens veel voor kruidenboter gebruikt en is rijk aan vitamine K.
4. Spinazie
Spinazie is zeer gezond en beschikt over 394 mcg vitamine K per 100 gram. Tegenwoordig staat deze groente bekend als een van de superfoods. Naast vitamine K beschikt spinazie over nog vele andere vitaminen.
5. Raapstelen
Raapstelen beschikken over 151 mcg vitamine K per 100 gram. Raapstelen worden ook wel bladmoes genomen en hebben veel smaak. Je kunt ze gebruiken voor een salade, omelet of door een stamppot doen.
6. Waterkers
Waterkers is samen met broccoli, boerenkool en rucola onderdeel van de kruisbloemenfamilie. Waterkers beschikt over 250 mcg vitamine K per 100 gram.
7. Kool
Kool is onderdeel van de kruisbloemenfamilie, waartoe rode kool, witte kool, groene kool, broccoli, spruitjes en bloemkool behoren. In kool vind je 242 mcg vitamine K per 100 gram.
8. Andijvie
Andijvie bevat 231 mcg vitamine K per 100 gram. Deze groente is erg geliefd in Nederland en wordt vooral gegeten in een stamppot met aardappelen of met spek en ei. Er zijn twee soorten andijvie, namelijk de gewone andijvie en de krulandijvie.
9. Broccoli
Broccoli bevat 185 mcg vitamine K per 100 gram. Deze koolgroente behoort tot de kruisbloemigen en is verwant aan bloemkool. Deze groente is zeer gezond en wordt dan ook veel gegeten.
10. Spruitjes
Spruitjes beschikken over 153 mcg vitamine K per 100 gram. Het is een groente die lang niet iedereen even lekker vind. Kinderen vinden de smaak hiervan vaak wat bitter, hoewel spuitjes tegenwoordig minder bitter smaken dan vroeger.
Je weet nu precies welke vitamine K groenten er zoal zijn. Wil je meer lezen over vitamine K of over andere vitaminen? Bekijk ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitaminen voor nog meer interessante informatie.