Waar zit vitamine D in?

Fav icon vitamine 01

Vitamine D in voeding

Vitamine D, in welke voeding zit dat precies? Daar vertellen wij je meer over in dit artikel. Vitamine D is eigenlijk een vet oplosbaar hormoon dat ervoor zorgt dat fosfaat en calcium in het lichaam worden opgenomen. Vitamine D kun je in bepaalde soorten voeding vinden, maar ook in voedingssupplementen. Ook gaan vitamine D en de zon hand in hand. Door middel van UV straling van de zon, maakt het lichaam zelf vitamine D3 aan in de huid. Lees snel verder voor meer informatie over vitamine D. 

Waarom hebben we vitamine D nodig?

Vitamine D helpt om calcium en fosfaat uit voeding op te nemen. Vitamine D in voeding speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam. Zo zorgt het voor groei en sterke tanden en botten, een goede werking van het immuunsysteem en de werking en het herstel van je spieren. 

Vitamine D in voeding: in welke producten zit deze vitamine?

Waar zit vitamine D in? De voornaamste bron van vitamine D is de zon. Deze vitamine vind je verder vooral in levertraan en diverse soorten visolie. Ook kun je vitamine D deels uit voeding halen. Denk hierbij aan de volgende voedingsmiddelen:

vitamine-d-product-image-01

Vitamine D wordt ook toegevoegd aan margarine, halvarine en diverse bak- en braadproducten. Dit betreft doorgaans 5 tot 10 microgram per 100 gram. Wanneer je deze voeding regelmatig eet, weet je zeker dat je lichaam voldoende vitamine D opneemt.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Voor volwassenen wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D tot zich te nemen. Ouderen vanaf 70 jaar hebben 20 microgram vitamine D nodig.

Wat gebeurt er bij een vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort komt veel voor. Vooral ouderen krijgen sneller met een tekort aan vitamine D te maken. Wanneer er sprake is van een te laag vitamine D, kun je dit aan de volgende punten herkennen:

– Lusteloosheid
– Vermoeidheid of energietekort
– Pijn, trillingen
– Kramp aan spieren of gewrichten
– Zwakkere botten
– Angstaanvallen
– Bloedend tandvlees

Als je last hebt van deze klachten, kan dit ook een andere oorzaak hebben. Om zeker te weten dat je een vitamine D tekort hebt, is een bloedonderzoek nodig. Bezoek altijd een huisarts als je van bovengenoemde klachten last hebt. 

Vitamine D supplement

Heb je te maken met een tekort aan vitamine D, dan kan een vitamine D supplement je helpen dit tekort aan te vullen. Hierbij slik je dagelijks een tablet. Let wel op dat een vitamine D supplement geen vervanging is voor gezonde en gevarieerde voeding. Zorg er dan ook het liefst voor dat je voldoende vitamine D via voeding opneemt.

Wil je meer lezen over vitamine D? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen over vitamine D op Tijd voor Vitamine. Je vindt hier nog veel meer informatie en tips. 

Recente blog artikelen