Waar is vitamine K goed voor?

Fav icon vitamine 01

Vitamine K: hier is het precies goed voor

Vitamine K, waar is dit precies goed voor? Vitamine K is voor baby’s van groot belang. Bij volwassenen draagt vitamine K bij aan een goede bloedstolling. Wij vertellen je waarom vitamine K voor baby’s belangrijk is en wat deze vitamine doet voor de bloedstolling in je lichaam.

Vitamine K bij baby’s

Vitamine K is voor baby’s van groot belang, omdat ze bij hun geboorte al een tekort aan deze belangrijke vitamine hebben. Via de placenta wordt vitamine K niet doorgegeven aan de baby. Ook kan de baby zelf geen vitamine K aanmaken, omdat ze de eerste drie maanden nog over onvoldoende darmbacteriën beschikken. Deze bacteriën zorgen ervoor dat vitamine K wordt aangemaakt. Hierdoor is de kans groter op een vitamine K tekort bij baby’s. 

Toedienen vitamine K aan baby’s

Baby’s krijgen direct na de geboorte vitamine K toegediend vanwege het risico op ernstige bloedingen. De startdosis hiervoor is 1 milligram vitamine K. Zo worden bloedingen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine K in de eerste 24 uur en eerste week na de geboorte voorkomen. Als je baby vanaf de geboorte kunstvoeding krijgt, hoef je je baby geen extra vitamine K te geven, daar dit al in de kunstvoeding zit. Als je baby borstvoeding krijgt, is de kans groter dat er een vitamine K tekort ontstaat. De hoeveelheid vitamine K in borstvoeding is namelijk onvoldoende. Geef bij borstvoeding vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan 13 weken dagelijks 150 mcg vitamine K aan je baby door middel van vitamine K druppels. Als je borstvoeding met kunstvoeding combineert, moet je stoppen met het geven van vitamine K als je 500 milliliter of meer kunstvoeding per dag aan je baby geeft. Zelfs al is je baby nog geen 13 weken oud. 

Vitamine K en de bloedstolling

Vitamine K is ook van belang voor volwassenen. Zo helpt vitamine K bij de bloedstolling. Sterker nog, zonder deze vitamine kan er geen bloedstolling plaatsvinden. Vitamine K zorgt ervoor dat er stollingsfactoren worden aangemaakt. Dit zijn eiwitten in je bloedplasma die benodigd zijn voor de bloedstolling.

Heb je te maken met trombose, dan stolt je bloed te goed. Hierdoor ontstaan er spontaan bloedstolsels in je hart en bloedvaten. Dit is vrij gevaarlijk, omdat deze stolsels de bloedtoevoer naar je weefsels en organen kunnen afsluiten. Mensen met een vergrote kans op trombose slikken hierdoor iedere dag antistollingsmedicatie. Doorgaans werkt deze medicatie door de vitamine K tegen te werken. Hierdoor kan deze vitamine haar werk niet meer doen en zal het bloed minder snel stollen. Dit zorgt ervoor dat de kans op trombose afneemt.

Meer lezen over vitamine K?

Je weet nu precies wat de gunstige effecten van vitamine K voor baby’s zijn en wat de relatie is tussen vitamine K en de bloedstolling bij volwassenen. Wil je meer lezen over vitamine K? Bekijk dan ook eens onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog meer interessante feiten over vitaminen.

Recente blog artikelen