Waar is vitamine D goed voor?

Fav icon vitamine 01

Vitamine D: waar is het goed voor?

Vitamine D is een bekende vitamine. Zo zorgt vitamine D voor energie, maar wat doet deze vitamine verder precies in je lichaam? Dit is niet voor iedereen bekend. Wij vertellen je bij welke processen in je lichaam vitamine D een belangrijke rol speelt. Zo weet je straks precies wat deze vitamine voor jouw lichaam doet. Lees verder voor meer informatie over vitamine D. 

Vitamine D: de zon en voeding

Vitamine en de zon gaan hand in hand. Dit komt doordat onder invloed van zonlicht vitamine D in de huid wordt aangemaakt. Verder komt vitamine D in voeding van dierlijke herkomst voor, hetzij in kleine hoeveelheden. Voeding waar je wel veel vitamine D uit kunt halen, is vette vis. Denk aan makreel, zalm en paling. Ook wordt vitamine D aan bak- en braadproducten toegevoegd en aan halvarine en margarine.

Spierfunctie

Vitamine D heeft ook een positieve invloed op de spierfunctie. Als je een tekort aan deze vitamine hebt, kan dit zorgen voor spierkrampen en spierkrampen. Heb je voldoende vitamine D in je lichaam, dan zal je een beter evenwichtsgevoel hebben. Hierdoor is de kans kleiner dat je valt. Deze vitamine zorgt zowel voor minder botbreuken als minder valpartijen.

Botstofwisseling

Vitamine D zorgt er met calcium voor dat je sterke botten hebt. Vitamine D die via voeding wordt opgenomen of door de zon wordt omgezet naar deze vitamine, vermindert de kans op botziekten bij kinderen, volwassenen en ouderen. Tevens zorgt vitamine D voor een sterk gebit. Als je een groot tekort hebt aan vitamine D, heb je sneller last van een zwak gebit, waardoor je tanden uit kunnen vallen. 

Immuunsysteem

Vitamine D speelt tevens een belangrijke rol bij een goede werking van het immuunsysteem. Dit wordt ook wel de weerstand genoemd. Doordat vitamine D wordt omgezet in witte bloedcellen, ontstaat er een cellulaire immuniteit. Dit wordt in gang gezet door het stimuleren van het produceren van een antimicrobieel eiwit. Dit eiwit maakt bacteriën onschadelijk. Hierdoor zal je niet ziek worden. Ook zorgt vitamine D voor energie en een beter humeur.

Vitamine D supplement

Denk je dat je een tekort aan vitamine D hebt? Dan kan een vitamine D supplement je helpen om dit weer op peil te brengen in je lichaam. Hierdoor kun je extra weerstand opbouwen. Vaak worden vitamine D supplementen aangeraden aan ouderen vanaf 70 jaar, omdat zij extra vitamine D nodig hebben. Let er altijd op dat een vitamine D supplement geen vervanging is voor gevarieerd en gezond eten. Zorg er dus voor dat je voldoende vitamine D via je voeding binnenkrijgt en zoek ook de zon wat vaker op.

Wil je meer lezen over vitamine D? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen over vitamine D op Tijd voor Vitaminen. Hier vind je nog veel meer interessante informatie. Ook voor weetjes over andere vitaminen ben je op onze website op de juiste plek.

Recente blog artikelen