Waar is vitamine C goed voor?

Fav icon vitamine 01

Vitamine C: wat doet het voor je lichaam?

Waar is vitamine C goed voor? Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en draagt bij aan verschillende processen in je lichaam. Welke dat allemaal zijn? Wij benoemen enkele manieren waarop vitamine C bijdraagt aan je lichaam en waar je vitamine C zoal in kunt vinden. Lees snel verder om meer te weten te komen over de werking van vitamine C.

Antioxidant

Vitamine C werkt als antioxidant en beschermt je lichaam hierdoor tegen vrij radicalen. Deze vrije radicalen zijn afkomstig uit vervuilde buitenlucht, vervuild voedsel en cosmetica. Vitamine C zorgt ervoor dat deze schade weer hersteld wordt, wat jouw gezondheid ten goede komt.

Goed werkend immuunsysteem

Niet alleen is vitamine C een antioxidant. De vitamine zorgt tevens voor een goed werkend immuunsysteem. Hierdoor kan je lichaam zich beter wapenen tegen verschillende bacteriën en schimmels. Als je denkt dat je een lage weerstand hebt, kan een portie broccoli zeker helpen tegen een lage weerstand. 

Genezing en groei

Vitamine C maakt ook genezing en groei mogelijk. Stel dat je een wond hebt, dan kan een tekort aan vitamine C ervoor zorgen dat de genezing trager verloopt. Het helpt je tevens te herstellen na een stevige training en spierpijn te verminderen. Bovendien draagt vitamine C bij aan een gezonde groei van je lichaam.

IJzeropname

Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer. Daarom is het altijd aan te raden om voldoende groente en fruit te eten. Dit zijn grote bronnen van ijzer. Hierbij kun je denken aan het eten van broccoli, sinaasappelen en vlees.

Aanmaken van collageen

Vitamine C is ook een onmisbare vitamine bij het aanmaken van collageen. Deze belangrijkste stof zorgt ervoor dat jouw huid soepel en elastisch blijft. Wanneer er sprake is van een vitamine C tekort, wordt dit minder aangemaakt. Hierdoor wordt niet alleen je gezicht droger. Ook je haar valt sneller uit. Vitamine C wordt tevens veel toegepast in crèmes vanwege het feit dat deze vitamine de aanmaak van collageen stimuleert.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C kan niet worden aangemaakt door je lichaam. Dit betekent dat je deze vitamine juist uit je voeding moet halen. Je kunt vitamine C in diverse soorten voeding vinden. Het zit veel in groente en fruit, maar ook in aardappelen, bessen, aardbeien, kiwi’s en citrusvruchten. Als je dagelijks al voldoende groente en fruit eet, is de kans groter dat je voldoende vitamine C opneemt. Kook je je groente? Denk er dan aan dat deze vitamine kan oplossen in water met een hoge temperatuur. Kook je groenten in weinig water en doe dit dus niet te lang. Zo blijft er genoeg vitamine C over. Denk je dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt? Dan kan ook een vitamine C supplement je helpen. Slik dit nooit als vervanging voor gezond voedsel.

Wil je meer lezen over vitamine C? Bekijk dan ook eens onze andere blogs op Tijd voor Vitamine. Op onze website vind je alles wat je maar wilt weten over vitaminen.

Recente blog artikelen