Waar is vitamine B goed voor?

Fav icon vitamine 01

Vitamine B: wat doet dit precies voor jouw lichaam?

Vitamine B heeft een belangrijke rol in je lichaam en helpt bij diverse processen. Zo wordt vitamine B11 (foliumzuur) tijdens de zwangerschap aangeraden om extra te slikken. Wil je weten welke B-vitamine welke functie heeft? Wij vertellen je over de functies van de verschillende soorten vitamine B. Lees snel verder voor meer informatie. 

Hier is vitamine B goed voor

Vitamine B draagt niet alleen bij aan je energiehuishouding, maar draagt nog op tal van andere manieren bij aan je lichaam. Waar vitamine B precies goed voor is? Wij hebben per B-vitamine voor je op een rijtje gezet wat deze precies voor je lichaam doet:

– Vitamine B2, B3, B6, B8 en B12: draagt bij aan de werking van je zenuwstelsel.
– Vitamine B8: zorgt voor de groei van je haar.
– Vitamine B2, B3 en B8: zorgt voor de vernieuwing van je huidcellen.
– Vitamine B2, B3, B5. B6, B11 en B12: zorgt voor de vermindering van vermoeidheid
– Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12: draagt bij aan een energieker gevoel en draagt bij aan je energiehuishouding.
– Vitamine B2: draagt bij aan je gezichtsvermogen.
– Vitamine B6: reguleert de hormonale activiteit in je lichaam.
– Vitamine B1, B3, B5, B8, B11 en B12: draagt bij aan je gemoedstoestand en zorgt voor een heldere geest.
– Vitamine B1, B3, B5, B8, B11 en B12: draagt bij aan je geheugen en je concentratievermogen.
– Vitamine B6, B11 en B12: draagt bij aan je weerstand.

Foliumzuur zwangerschap

Vitamine B11, ook wel foliumzuur, is voor de zwangerschap van groot belang. Deze vitamine draagt bij aan de ontwikkeling van het ongeboren kind. Is er sprake van een tekort aan foliumzuur, dan kan er bloedarmoede ontstaan. Ook is er meer kans dat het ongeboren kind een hazenlip, open ruggetje of een gespleten verhemelte krijgt. Als een vrouw zwanger wil worden of zwanger is, wordt geadviseerd om iedere dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger is. Hiermee verkleint ze het risico op een open ruggetje, hazenlip of gespleten verhemelte. 

Beschik jij over voldoende vitamine B?

Twijfel je of jouw lichaam extra vitamine B nodig heeft? Als je je vaker vermoeid voelt of last hebt van een slechte concentratie, dan kan vitamine B een ware aanvulling op je dagelijkse voeding zijn. Je kunt ervoor kiezen om vitamine B-complex te slikken, waardoor je jezelf van de diverse soorten vitamine B kunt voorzien. 

Als je veganistisch bent of vegetarisch eet, kun je sneller te maken krijgen met een tekort aan vitamine B. Melk, vlees, vis en eieren zitten namelijk boordevol deze vitamine. Mocht je vegetariër of veganistisch zijn, dan is het slikken van extra vitamine B zeker aan te raden. Tevens raden we vitamine B11 foliumzuur aan tijdens de zwangerschap. 

Wil je meer lezen over vitamine B of zoek je informatie over andere vitaminen en wat deze voor je lichaam doen? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitamine, waar je nog veel meer interessante weetjes en tips kunt vinden.

Recente blog artikelen