Waar is vitamine A goed voor?

Fav icon vitamine 01

Vitamine A/retinol geeft je huid precies wat deze nodig heeft

Vitamine A/retinol is voor de huid een waar cadeau. Vitamine A staat erom bekend een positief effect te hebben op de huid en slijmvliezen, het functioneren van het netvlies en hoornvlies van het oog, voortplanting, de groei- en botontwikkeling bij kinderen en de algehele ontwikkeling van baby’s. Ook ondersteunt deze vitamine jouw afweersysteem, zodat ziekteverwekkers minder kans krijgen. Retinol heeft op de huid echter een speciaal effect, waar we wat dieper op ingaan. Lees snel verder voor meer informatie over het effect van vitamine A/retinol op je huid. 

Retinol tegen acne

Retinol werkt tegen acne en heeft ook een positief effect op andere processen in je huid. Zo kan retinol huidveroudering tegengaan. Huidveroudering kan diverse oorzaken hebben. Misschien heb je veel te maken met stress of spelen er diverse omgevingsfactoren mee. Zo kan veel in de zon zitten ervoor zorgen dat je huid sneller zal verouderen. En uiteraard speelt natuurlijke veroudering ook mee. Met het ouder worden zal de cel vernieuwing en de collageenproductie vertragen. Dit zorgt ervoor dat er fijne lijntjes, rimpels en vlekjes zullen ontstaan. Wil je dit tegengaan, dan kan een speciale crème of serum van retinol voor de huid echt helpen. Het kan de cel vernieuwing weer herstellen en er daardoor voor zorgen dat rimpels, fijne lijntjes en vlekjes verminderen. En een jonge huid, dat is toch iets waar iedereen van droomt?

Het opbouwen van retinol

Wil je retinol voor de huid gebruiken, dan is het van belang dit goed op te bouwen. Dit betekent dat je dit niet iedere dag op je gezicht moet smeren. Dit geldt niet alleen voor retinol die je via de huisarts wordt voorgeschreven, maar ook voor de crèmes die je bij de drogist of apotheek kunt kopen. Test eerst hoe je huid hierop reageert door dit op een klein stukje van je huid te smeren en dit een paar dagen aan te kijken. Zo kom je erachter of er wel of geen irritatie ontstaat en kun je het product opbouwen of er weer geheel mee stoppen.

Niet aan te raden tijdens de zwangerschap

Vitamine A/retinol tijdens de zwangerschap gebruiken wordt afgeraden. Dit komt doordat de concentratie vitamine A/retinol tegen acne in crèmes vrij hoog is. Ook vitamine A supplementen tijdens de zwangerschap slikken is daarom af te raden. Bovendien moet je voorzichtig zijn met leverworst. Hier zit ook een hoge concentratie vitamine A in. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je kindje. Meerdere studies hebben uitgewezen dat het risico dat retinol door het lichaam wordt opgenomen vrij klein is, maar uit voorzorg wordt het afgeraden dit te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ook tijdens het geven van borstvoeding kun je het beter niet gebruiken.

Wil je meer weten over vitamine A/retinol? Lees dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitamine. Op onze site vind je nog vele andere tips en weetjes over vitaminen.

Recente blog artikelen