Tocoferol

Fav icon vitamine 01

Tocoferol: wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Tocoferol is ook wel vitamine E. Dit is een vet oplosbare vitamine die een functie als antioxidant heeft. Deze vitamine beschermt je cellen, organen, bloedvaten, weefsel en ogen. Ook heeft vitamine E een belangrijke rol bij het regelen van de stofwisseling in je cellen.
In welke voeding kun je vitamine E vinden? Hoeveel heb je hier dagelijks van nodig? En wat gebeurt er als er een tekort of overschot aan vitamine E ontstaat? Wij vertellen je alles over tocoferol.

Waar zit tocoferol in?

Tocoferol kun je vinden in halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zonnebloemolie en zaden. Ook vind je vitamine E veel in groenten en fruit. Eet je deze producten regelmatig, dan is de kans groot dat je voldoende vitamine E binnen zal krijgen. Maar hoeveel tocoferol heeft jouw lichaam eigenlijk nodig?

Hoeveel vitamine E heb je nodig?

Volwassen mannen hebben een dagelijkse behoefte van 13 milligram tocoferol. Volwassen vrouwen hebben dagelijks 11 milligram vitamine E nodig. Volgens De Gezondheidsraad is 300 milligram vitamine E per dag de maximale veilige dosis. Hierbij kun je denken aan 25 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH). Dit komt overeen met het eten van 4,5 kg noten.

Wat gebeurt er bij een tekort aan tocoferol?

Een tekort aan tocoferol komt in Nederland tot dusver bekend eigenlijk niet voor. Alleen wanneer er sprake is van ernstige stoornissen in het opnemen van voedingsstoffen kan dit zorgen voor een tekort aan vitamine E. Wanneer je een ernstig tekort aan tocoferol in je lichaam hebt, kan dit zorgen voor spierzwakte, bloedarmoede en neurologische symptomen.

Wat zijn de gevolgen van te veel tocoferol?

Een overschot aan tocoferol komt zelden voor in Nederland en wordt vaker in arme landen gezien. Er zal enkel sprake zijn van een overschot als je voor langere tijd supplementen met een hoge dosis vitamine E slikt. Het is niet mogelijk om via je voeding een overschot aan vitamine E binnen te krijgen. Mocht je te maken hebben met een overschot aan tocoferol, dan zal dit doorgaans weinig gevolgen voor je hebben. Alleen als je ook een tekort aan vitamine K hebt en bloedverdunners slikt, kan een teveel aan tocoferol de bloedstolling remmen.

Vitamine E supplementen gebruiken

Mocht je te maken met een situatie waarin je een tekort aan vitamine E hebt, dan is het aan te raden om vitamine E supplementen te slikken. Dit is geen vervanging voor gezond en gevarieerd eten. Supplementen zijn namelijk altijd een aanvulling. Let ook op of je wel of geen bloedverdunners slikt. Als je wel bloedverdunners slikt, zijn vitamine E supplementen niet geschikt voor je vanwege het remmen van de bloedstolling.

Je weet nu precies wat tocoferol is en welke belangrijke taken deze vitamine in je lichaam heeft. Wil je meer lezen over vitaminen? Bekijk dan ook onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog veel meer interessante informatie over de verschillende vitaminen die er zijn en hun werking.

Recente blog artikelen