Thiamine

Fav icon vitamine 01

Thiamine: wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Thiamine, ook wel bekend als vitamine B1, heeft je lichaam nodig om koolhydraten uit je voeding te verbranden. Dit zorgt ervoor dat je energie krijgt. Ook speelt het een belangrijke rol bij het functioneren van het hart en het zenuwstelsel. Waar kun je vitamine B1 precies in vinden? Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid thiamine? En wat zijn de gevolgen van een overschot of tekort aan vitamine B1? Wij vertellen je alles over thiamine. Lees snel verder.

Waar zit thiamine in?

Je kunt thiamine vinden in groenten, vlees, gist, noten en graanproducten. Vooral varkensvlees is rijk aan vitamine B1. Eet je 100 gram mager varkensvlees, dan heb je al de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid thiamine binnen. Veel andere voedingsmiddelen beschikken over een lagere hoeveelheid thiamine. Daarom is het van belang om te weten waar het in zit, zodat je dit in je dagelijkse voedingspatroon kunt opnemen.

Hoeveel vitamine B1 heb je nodig?

Hoeveel thiamine je dagelijks moet innemen, is er persoon verschillend. Zo hebben volwassenen 0,1 milligram vitamine B1 nodig. Een volwassen man heeft ongeveer 1,5 milligram B1 nodig, terwijl een volwassen vrouw 0,85 milligram thiamine per dag nodig heeft. Wie actiever is, heeft ook meer vitamine B1 nodig. De normale hoeveelheid vitamine B1 kun je al binnen krijgen door een avondmaaltijd met 4 scheppen aardappelen, 100 gram varkenshaas en 4 lepels rode kool te eten. 

Wat gebeurt er bij een tekort aan thiamine?

Als je een tekort aan thiamine hebt, kan dit zorgen voor problemen aan het zenuwstelsel. Zo zal je je slechter kunnen concentreren, te maken kunnen krijgen met depressies en sneller geïrriteerd raken. Je kunt zelfs last krijgen van geheugenverlies. Er kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan, zoals spierzwakte en maagstoornissen. Schade aan het zenuwstelsel kan blijvend zijn, hetzij je deze verschijnselen kunt terugdringen door je vitamine B1 aan te vullen. Als er sprake is van een chronisch tekort aan thiamine, dan kan dit het gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik. Ook het onvoldoende innemen van voeding met vitamine B1 kan zorgen voor een chronisch tekort.

Wat zijn de gevolgen van te veel thiamine?

Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend van een overschot aan thiamine. Wel wordt er aanbevolen vijf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid als grens aan te nemen. Dit is de maximale veilige hoeveelheid vitamine B1 die je in kunt nemen. 

Vitamine B1 supplementen gebruiken

Als je een tekort aan vitamine B1 hebt, kun je dit eventueel aanvullen met supplementen. Slik je vitamine B complex, dan krijg je verschillende B vitamines binnen die je ook in je voeding kunt vinden. Let wel op dat het slikken van supplementen geen vervanging is voor het eten van gevarieerde en gezonde voeding. Het beste kun je een tekort aan thiamine terugdringen door ervoor te zorgen dat je dagelijks voeding eet waar deze vitamine in zit.

Meer informatie over vitaminen en de werking hiervan? Bekijk meteen eens onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog veel meer weetjes over vitaminen. 

Recente blog artikelen