Retinol

Fav icon vitamine 01

Wat is retinol en wat doet het voor je huid?

Wat is retinol? Retinol is een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Het is dan ook onmisbaar bij je dagelijkse huidverzorging, want het houd jouw huid jong en stralend. Ook is het bewezen effectief tegen huidveroudering, puistjes en pigmentvlekken. Wat is retinol en wat doet retinol voor je huid? Lees snel verder, want op deze vragen geven wij antwoord in dit artikel. 

Wat is retinol?

Retinol is ook wel vitamine A, hetzij in cosmetische producten geen pure vitamine A zit. Er wordt doorgaans gebruik gemaakt van vitamine A-palmitaat, wat een beschermende vorm is. Een klein percentage van deze vorm wordt omgezet naar retinol door enzymen. Het overige percentage slaat de huid op of kan worden aangebroken wanneer de huid hier op een later moment behoefte aan heeft. 1% wordt opgenomen door de levende cellaag in je lederhuid. Hier worden vervolgens de huidcellen vernieuwd en het bindweefsel versterkt. Hoewel 1% weinig lijkt, is dit toch meer dan voldoende effectief.  

Wat doet retinol voor je huid?

Retinol zorgt ervoor dat je huid in zijn geheel zal verbeteren, wat tevens bewezen is in wetenschappelijke studies. Wat doet retinol dan precies voor je huid? Wij hebben het hieronder voor je op een rijtje gezet:

1. Betere wondheling

Retinol zorgt ervoor dat wondjes beter helen. Dit komt doordat retinol de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Retinol stimuleert onder andere de productie van hyaluronzuur, wat een belangrijke hydratatie factor van levende huidcellen is. Zo kan hyaluronzuur veel water aan zich binden, waardoor je huid meer vocht op kan nemen.

2. Zorgt voor een jongere huid

Als je dagelijks je gezicht insmeert met producten met retinol, dan zullen fijne lijntjes en andere ouderdomsverschijnselen minder worden. Retinol zorgt ervoor dat de productie van collageen en elastine in de lederhuid op gang komt. Dit draagt bij aan het verminderen van diepe rimpels en het vervagen van fijne lijntjes. Tevens zorgt retinol ervoor dat bindweefselcellen langer blijven leven, waardoor je huidveroudering ietwat kunt uitstellen.

3. Zorgt voor minder puistjes

Retinol wordt al jarenlang door huisartsen voorgeschreven als effectief middel tegen puistjes. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen en mee-eters worden ontstopt. Retinol zorgt ervoor dat normale, gezonde cellen zullen groeien in de huid en rondom de poriën. Dit maakt dat de poriën open zullen gaan, waardoor talg eenvoudiger naar buiten kan en nieuwe talgophopingen en puistjes voorkomen worden.

4. Helpt pigmentvlekken te vervagen

Retinol zorgt ervoor dat de huidteint geëgaliseerd wordt en helpt dan ook goed tegen pigmentvlekken. Wanneer je te maken hebt met overactieve pigmentcellen, dan brengt retinol ze tot rust. Ook helpt retinol om schade door de zon te verminderen en versterkt het de natuurlijke barrière van je huid.

Meer lezen over retinol?

Wat is retinol en wat doet retinol? Op deze vragen hebben we je nu een antwoord gegeven. Wil je meer lezen over retinol? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitaminen voor nog meer interessante weetjes en tips over vitaminen

Recente blog artikelen