Pyridoxine

Fav icon vitamine 01

Pyridoxine: wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Pyridoxine, ook wel vitamine B6 genoemd. heeft je lichaam nodig om voedingsstoffen om te zetten in een bruikbare vorm. Ons lichaam is niet in staat om deze vitamine zelf aan te maken. We kunnen vitamine B6 alleen binnenkrijgen via ons voedsel. Deze vitamine verlaat het lichaam via de urine in kleine hoeveelheden. Om fit en gezond te blijven, hebben we telkens weer vitamine B6 nodig. Wij vertellen je in welk voedsel je pyridoxine kunt vinden, hoeveel je hiervan nodig hebt en wat de gevolgen van een tekort of overschot van deze vitamine zijn. Lees snel verder voor meer informatie. 

Waar zit pyridoxine in?

Pyridoxine (vitamine B6) is vooral terug te vinden in vlees, eieren, brood, vis, melkproducten, aardappelen, graanproducten, peulvruchten, kaas en groente. Eet je deze voeding regelmatig gedurende de week, dan is de kans groot dat je voldoende vitamine B6 binnen zal krijgen. Maar hoeveel pyridoxine heb je precies per dag nodig? Daar vertellen we je hieronder meer over.

Hoeveel vitamine B6 heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor pyridoxine is voor volwassenen 1,5 milligram per dag. Deze hoeveelheid vitamine B6 heb je nodig om gezond en fit te blijven. Het kan zijn dat je een tekort aan deze vitamine hebt, omdat je via je voeding niet voldoende hiervan opneemt. Een overschot is tevens mogelijk. Wij raden je altijd aan om niet meer dan de dagelijkse aangeraden hoeveelheid vitamine B6 binnen te krijgen, omdat een overschot vervelende gevolgen kan hebben.

Wat gebeurt er bij een tekort aan pyridoxine?

Als je een ernstig tekort aan pyridoxine hebt, kan dit leiden tot een verminderde weerstand, bloedarmoede en zenuwaandoeningen. Als pasgeboren baby’s een tekort aan vitamine B6 hebben, kan dit ervoor zorgen dat ze last krijgen van stuipen. Echter, een tekort aan deze vitamine komt in ons land zelden. Je ziet het vaker in armere landen.

Wat zijn de gevolgen van te veel pyridoxine?

Het is tevens mogelijk een overschot aan vitamine B6 te hebben. Dit ontstaat alleen bij het langdurig dagelijks gebruik van supplementen die meer dan 21 milligram pyridoxine bevatten. Dit kan leiden tot perifere neuropathie. Dit is ook wel aan aandoening aan het zenuwstelsel, wat zorgt voor tintelingen, ernstige zenuwpijn of gevoelloosheid in de handen en voeten. Via voeding zal je niet snel een overschot aan pyridoxine binnen kunnen krijgen.

Vitamine B6 supplementen gebruiken

Vitamine B6 supplementen gebruiken is voor veel mensen niet nodig, want het levert geen extra gezondheidsvoordelen op. Mocht je wel vitaminesupplementen gebruiken, dan mag je niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen krijgen. Je kunt deze informatie op het etiket van het supplement en in de bijsluiter vinden. Als volwassene dien je je niet meer dan 1,5 milligram pyridoxine via supplementen in te nemen. 

Wil je meer lezen over vitaminen en hun werking? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen op Tijd voor Vitaminen voor nog meer interessante feiten over vitaminen. 

Recente blog artikelen