Pantotheenzuur

Fav icon vitamine 01

Pantotheenzuur: wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Pantotheenzuur staat ook wel bekend als vitamine B5. Deze vitamine heeft je lichaam nodig voor de energievoorziening. Ook zorgt pantotheenzuur voor de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten. In welke voedingsmiddelen is vitamine B5 te vinden? Hoeveel moet je hier dagelijks van innemen? En wat gebeurt er in je lichaam bij een tekort of overschot aan vitamine B5? Lees snel verder voor meer informatie over pantotheenzuur. 

Waar zit pantotheenzuur in?

Je kunt pantotheenzuur uit diverse voedingsmiddelen halen. Vitamine B5 zit onder andere in eieren, melkproducten, vlees en vis. Ook vind je deze vitamine in groenten, fruit en aardappelen. Zorg ervoor dat jouw dagelijkse eetpatroon uit voldoende van deze voedingsmiddelen bestaat. Combineer vlees met eieren en mix verschillende soorten groenten met elkaar. Je krijgt zo niet alleen voldoende vitamine B5 binnen, maar ook nog diverse andere vitaminen die een positief effect hebben op jouw lichaam.

Hoeveel vitamine B5 heb je nodig?

Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor pantotheenzuur vastgesteld. Echter, er is wel een adequate inneming vastgesteld. Volwassenen hebben dagelijks 5 milligram vitamine B5 nodig. Eet je voldoende voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, vlees, vis, aardappelen, eieren en melkproducten, dan zal je al snel genoeg vitamine B5 kunnen opnemen. 

Wat gebeurt er bij een tekort aan pantotheenzuur?

Je krijgt zelden een tekort aan pantotheenzuur binnen. De reden hiervoor is dat deze vitamine al in veel voedingsmiddelen te vinden is. Alleen wie met ernstige ondervoeding te maken heeft, kan een tekort aan vitamine B5 hebben. Als hier sprake van is, kunnen de voeten branderig en pijnlijk aanvoelen. In de Tweede Wereldoorlog kwam dit veel voor, maar tegenwoordig zie je dit nog maar zelden. In armere landen zie je dat inwoners wel vaak te maken hebben met een tekort aan pantotheenzuur.

Wat zijn de gevolgen van te veel pantotheenzuur?

Er zijn weinig nadelen bekend van een overschot aan pantotheenzuur. Alleen als je meer dan 2.000 keer de normale hoeveelheid vitamine B5 inneemt, kan dit zorgen voor diarree. Dit komt in Nederland echter nauwelijks voor en er zijn ook geen andere gevolgen van een overschot aan vitamine B5 bekend. Je kunt alleen een overschot aan pantotheenzuur binnen krijgen als je langdurig supplementen met een hoge dosis hiervan slikt.

Vitamine B5 supplementen gebruiken

Een tekort aan vitamine B5 komt zoals we al vertelden zelden voor. Het kan echter wel zijn dat je een tekort aan andere B vitamines hebt. Hierdoor kan het verstandig zijn om vitamine B complex te slikken, waar verschillende B vitamines in zitten. Vervang gezonde en gevarieerde voeding nooit voor supplementen, want van voeding heeft jouw lichaam het meeste profijt. 

Je weet nu precies wat pantotheenzuur is en wat het voor je lichaam doet. Ook weet je wat er gebeurt als je een tekort of overschot aan deze vitamine hebt. Wil je meer weten over vitaminen en hoe ze werken? Bekijk dan snel de andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog meer weetjes en tips.

Recente blog artikelen