Magnesium

Fav icon vitamine 01

Magnesium is een van de essentiële mineralen die het menselijk lichaam nodig heeft. Het houdt namelijk verschillende processen in stand zoals:

  • Het metabolismesysteem, magnesium zorgt ervoor dat de voeding die je lichaam binnenkrijgt wordt omgezet in energie. Deze energie wordt vervolgens weer gebruikt om je lichaamsdelen te bewegen. Iemand die veel beweegt, heeft dus veel magnesium nodig. 
  • Daarnaast houdt magnesium de botten sterk wat ervoor zorgt dat het skelet in goede staat blijft. 
  • Verder heeft magnesium een positief effect op je hersenen. Zo bevordert het je geheugen en kan het je humeur verbeteren. 

Het is dus belangrijk dat je dagelijks voldoende magnesium binnen krijgt om een gezonde levensstijl aan te houden. Toch kan het voorkomen dat je een tekort of teveel aan magnesium heb. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over magnesium. 

Hoe herken je een tekort aan magnesium 

Veel mensen hebben een tekort aan magnesium, maar het komt niet vaak voor dat iemand ook daadwerkelijk een problematische deficiëntie heeft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand een caloriearm dieet volgt. 

Er zijn een aantal factoren die ertoe kunnen leiden dat iemand een tekort aan magnesium oploopt: 

  • Weinig producten consumeren die magnesium bevatten. 
  • Verschillende medische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn. 
  • Veel verlies van magnesium door veel te zweten, urineren of door veel alcohol te drinken. 
  • Ouderdom kan er ook toe leiden dat iemand een tekort aan magnesium oploopt. 

Een tekort aan magnesium kan meestal aan de volgende symptomen worden herkend: misselijkheid en overgeven, verminderde eetlust, en vermoeidheid en spierpijn. Daarnaast kunnen er ook lange termijn effecten optreden zoals verschillende hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes. 

Magnesium aanvullen

De bovengenoemde symptomen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan magnesium. Gelukkig kan een tekort makkelijk worden aangevuld door de juiste voeding te eten. De volgende producten bevatten een grote hoeveelheid aan magnesium:

  • Noten, en dan vooral amandelen en cashewnoten. 
  • Spinazie, zwarte bonen en edamame bonen. 
  • Aardappels, rijst en yoghurt.

Door deze voedingsproducten te consumeren, kun je een tekort aan magnesium enigszins wegwerken. 

Een teveel aan magnesium 

Het kan voorkomen dat je een teveel aan magnesium hebt. Hierdoor kunnen er lichte klachten ontstaan als diarree omdat het lichaam het overtollige magnesium probeert af te voeren. 

Daarom raden we je aan om je te beperken tot de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid magnesium. De juist hoeveelheid magnesium verschilt per persoon, leeftijdsklasse en geslacht. Over het algemeen kan men ervan uitgaan dat een man ongeveer 350 milligram nodig heeft en een vrouw ongeveer 300 milligram. 

Mocht het toch niet lukken om de dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen te krijgen, dan kun je er ook voor kiezen om supplementen in te nemen. Let er wel op dat supplementen ook kunnen leiden tot een overschot aan magnesium. Volg daarom altijd de juiste gezondheidstips op. 

Recente blog artikelen