Van alle bestaande vitaminen wordt vitamine D misschien wel het meest besproken. Bekend is namelijk dat het hebben van genoeg vitamine D cruciaal is voor een sterke weerstand en een goede algehele gezondheid. Genoeg reden dus om verder te lezen en zodoende te leren op welke manieren je voldoende van deze essentiële vitamine kunt binnenkrijgen. In de laatste twee alinea’s lees je bovendien enkele leuke weetjes over vitamine D.
Vitamine die je lichaam zelf aanmaakt
Ten opzichte van de meeste andere vitaminen is vitamine D op voorhand al erg bijzonder. Dit is namelijk een van de weinige vitaminen die je lichaam zelf kan aanmaken. Andere vitaminen waarvoor dat geldt zijn A, B3 en K. Evenwel geldt vitamine D ook nog eens als vet oplosbare vitamine.
In welke etenswaren komt vitamine D voor?
Vitamine D komt in diverse etenswaren voor, met name in de volgende producten:
-Vette vis, vooral haring, zalm en makreel.
-Bepaalde soorten vlees.
-Eieren.
-Verschillende soorten boter, zoals margarine, halvarine, roomboter en (andere) producten om mee te bakken en braden.
-Vleesvervangers.
-Kunstmatige voeding voor baby’s.
Op welke andere manieren kun je vitamine D opdoen?
Zoals je inmiddels ongetwijfeld door hebt komt vitamine D niet in veel etenswaren voor. Bovendien zijn de producten waar het wél in zit redelijk eenzijdig. Voor vegetariërs en vooral veganisten is het daardoor problematisch om voldoende vitamine D uit voeding te halen.
Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om aan genoeg vitamine D te geraken. Het is namelijk aangetoond dat je lichaam door blootstelling aan zonlicht zelf deze vitamine aanmaakt. Alleen al om die reden is het met klem aan te raden om dagelijks minstens een half uur buiten te zijn. Zelfs bij bewolkte weersomstandigheden geldt dat advies.
Een andere manier om te zorgen voor genoeg vitamine D in je lichaam is door voedingssupplementen te nemen. In Nederland is het met name in de winter aan te bevelen dit te doen. De zon staat dan immers dusdanig laag dat het voor je lichaam niet eenvoudig is zelf vitamine D aan te maken. Ook is het een mogelijkheid om vitamine D shots te nemen, waar sinaasappel, gember, kurkuma en vitamine D3 in zit.
Zo ontdekte men het belang van vitamine D
Sinds het begin van de industriële revolutie zijn mensen beduidend meer binnen dan voorheen. Als gevolg daarvan ontwikkelden in de negentiende eeuw vele mensen de ziekte rachitis. Dit is een ernstige botziekte die zelfs tot misvormingen kan leiden in de ledematen.
Uiteraard werd er sinds de opkomst van deze ziekte (ook wel de Engelse ziekte genoemd) volop onderzoek gedaan naar het ontstaan en het genezen ervan. In het begin van de vorige eeuw werden vervolgens voor het eerst de verbanden vermoed tussen blootstelling aan zonlicht en het herstel van rachitis. In 1919 werd het verband definitief aangetoond. Men gaf de nieuw gevonden vitamine toen de naam vitamine D. Dit omdat het de vierde vitamine was waarvan men onbetwist het bestaan had aangetoond.
Margarinebesluit
Ondanks dat het bestaan van vitamine D al jarenlang bekend was waren er tijdens de oorlog en de jaren erna vele Nederlanders met een tekort aan vitamine D. De verlaagde weerstand bij al die mensen was natuurlijk vervelend voor henzelf, maar ook belastend voor Nederland als geheel. Daarom besloot de Nederlandse overheid in 1961 het verplicht te stellen dat aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wat vitamine D wordt toegevoegd. Deze beslissing zou bekend worden als het Margarinebesluit.