Let hierop bij het nemen van supplementen

Fav icon vitamine 01

Vitamine supplementen: let hierop bij het innemen

Wil je vitamine supplementen slikken, dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten voordat je een specifieke vitaminepil gaat kopen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je precies rekening mee moet houden, zodat je straks de juiste vitamine supplementen kiest.

Houd rekening met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Wil je een vitaminepil of levertraan capsules kopen, dan moet je rekening houden met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, ook wel de ADH genoemd. Voor vrijwel alle mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Het kan zijn dat je meer of minder van een bepaalde vitamine nodig hebt. 

Houd rekening met het soort supplement

Er zijn vitamine supplementen met slechts een voedingsstof, maar ook supplementen waarbij verschillende voedingsstoffen bij elkaar zijn gebracht. De multivitamines. Heb je een tekort aan een specifieke voedingsstof in je dagelijkse voeding, dan kun je dit aanvullen met een vitaminepil die over deze voedingsstof beschikt. Heb je geen specifiek tekort aan vitaminen in je voeding, maar wil je deze wel extra aanvullen, dan kun je het beste kiezen voor multivitamines. Het is bij multivitamine van belang dat hier veel mineralen in verwerkt zijn. Je kunt de mineralen natrium, fluoride en fosfor al voldoende uit je voeding halen. 

Let op de juiste dosering

Neem je vitamine supplementen met en te lage dosering, dan zal je een tekort niet kunnen verhelpen. Een te hoge dosering is echter ook niet aan te raden. Zo kan een overschot aan een bepaalde vitamine ook voor klachten zorgen. Vitamine A en D hebben een maximale dosering. Bij andere voedingsstoffen is de kans klein dat je een overschot binnen zal krijgen, waardoor je best een vitaminepil met deze vitaminen kunt slikken. Het is altijd aan te raden de bijsluiter of de informatie op de verpakking te lezen. Indien je twijfels hebt, kun je ook je arts vragen om meer informatie.

Kies voor een vitaminepil met de minste hulpstoffen

Je kunt vitaminen en mineralen niet los in een supplement verwerken, wat betekent dat ze aan andere stoffen gekoppeld worden en op deze wijze in het voedingssupplement verwerkt worden. Deze stofjes worden ook wel verbindingsstoffen genoemd. Als je op zoek gaat naar de juiste vitaminepil of levertraan capsules, moet je erop letten dat deze zo min mogelijk hulpstoffen en weinig energie-uitlokkers bevat. Denk aan soja, maïs, lactose, gist en gluten.

Goedkoop is niet altijd de juiste optie

Een goedkope vitaminepil is niet altijd de juiste optie, omdat niet elke verbindingsstof geschikt is. Sommige verbindingsstoffen zorgen ervoor dat vitamines en mineralen sneller door het lichaam worden opgenomen en op de juiste plek belanden. Andere verbindingsstoffen doen echter het tegenovergestelde. Hierbij worden de vitamines en mineralen niet opgenomen, maar uitgescheiden door het lichaam. 

Op de verpakking van duurdere merken zie je vaak van welke verbindingsstof het merk gebruik heeft gemaakt. Dit wordt tevens onderbouwd. Doorgaans betekent dit dat deze merken gebruik maken van de juiste verbindingsstoffen. Let dus altijd goed op de verpakking en koop niet meteen het goedkoopste merk vitaminesupplementen, omdat je dan vaak duurder uit bent.

Recente blog artikelen