IJzer

Fav icon vitamine 01

IJzer is een onmisbare voedingsstof in ons lichaam. Zonder ijzer komen verschillende vitale processen stil te liggen. Denk bijvoorbeeld aan het transport van zuurstof via onze bloedbaan, ijzer speelt hier een belangrijke rol in. 

Vooral kinderen hebben veel ijzer nodig. Zij moeten namelijk groeien, waarbij een goede zuurstoftoevoer essentieel is. Toch kan het lastig zijn om een tekort aan ijzer te ontdekken, omdat de symptomen vaak pas op de lange termijn optreden. 

Dit artikel licht alle belangrijke aspecten van ijzer uit. Waar is ijzer goed voor? Hoe herken je een tekort aan ijzer? En wat kun je doen aan een ijzertekort?

Een tekort aan ijzer 

Een tekort aan ijzer is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Het lichaam kan namelijk onvoldoende rode bloedcellen aanmaken die belangrijk zijn voor het transporteren van zuurstof in het lichaam. Dit zal ervoor zorgen dat je je heel moe voelt en dat je constant buiten adem zult zijn. 

Vaak zijn de symptomen zo mild dat men vaak niet opmerkt dat ze een tekort aan ijzer hebben. De volgende symptomen gaan vaak gepaard met een tekort aan ijzer:

-Extreme vermoeidheid en je heel zwak voelen. 
-Snelle hartslag, pijn op de borst en buiten adem zijn. 
-Hoofdpijn en duizeligheid. 
-Koude handen en voeten. 

Als je denkt dat je een ijzertekort hebt, dan is het altijd belangrijk dat je eerst naar de dokter gaat voordat je zelf actie onderneemt. Het kan namelijk lastig zijn om een tekort aan ijzer te diagnosticeren. 

Waar zit veel ijzer in?

Er zijn een aantal producten die veel ijzer bevatten. Deze producten kunnen helpen om de effecten van een ijzertekort te verminderen. De volgende producten bevatten veel ijzer:

 -Rundvlees: voor de meeste vleesproducten geldt dat ze veel ijzer bevatten, maar specifiek rundvlees is heel rijk aan ijzer. Het ijzer uit deze producten wordt het makkelijkst door ons lichaam opgenomen. Dit is dus een zeer belangrijke bron van ijzer. 

Groenten: veel verschillende soorten groenten zijn rijk aan ijzer. Denk bijvoorbeeld aan spinazie en peulvruchten. 

-Ei: net als vlees is ei een dierlijk product. Dit betekent dan ook dat hier van nature meer ijzer in zit. 

Zoals je dus misschien al had geraden, komt een tekort aan ijzer vooral veel voor bij vegetariërs die een plantaardig dieet volgen. Zij eten namelijk heel weinig dierlijke producten die juist heel rijk zijn aan ijzer. Voor hen is het dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende ijzer innemen. 

IJzersupplementen 

Het kan voorkomen dat je niet voldoende ijzer binnenkrijgt met je huidige voedingspatroon. Vooral als je vegetariër bent, kun je hier weinig aan veranderen. Daarom is het belangrijk dat je op een alternatieve manier voldoende ijzer inneemt

IJzersupplementen kunnen dan een goed alternatief bieden. Deze pillen zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar. 

Recente blog artikelen