Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Fav icon vitamine 01

Hoeveel vitamine D per dag heeft je lichaam nodig?

Hoeveel vitamine D per dag heeft je lichaam nodig? Dat en meer over vitamine D vertellen wij je in dit artikel. Vitamine D is allereerst een belangrijke vitamine die zorgt voor sterke botten en tanden en belangrijk is voor de groei. Ook draagt deze vitamine bij aan een goede spierwerking en zorgt deze ervoor dat jouw immuunsysteem perfect werkt. Zonlicht is misschien wel de belangrijkste bron van vitamine D. Door middel van UV straling maakt je huid deze vitamine aan. Maar wist je dat vitamine D ook in voeding te vinden is? Lees snel verder voor meer informatie over vitamine D.

Waar zit vitamine D in?

Voordat we vertellen hoeveel vitamine D per dag jouw lichaam nodig heeft, is het eerst van belang te weten waar je vitamine D zoal in kunt vinden. Zo weet je precies uit welke voeding je deze vitamine kunt halen. Vitamine D zit vooral in vette vis, zoals makreel, zalm en haring. Ook kun je via vlees en eieren vitamine D binnenkrijgen, maar hier zit minder vitamine D in dan in vette vis. Ook vind je deze vitamine veel in bak- en braadproducten, margarine en halvarine. In roomboter zit van nature vitamine D, hetzij dit een lager percentage is dan bij margarine en halvarine. Ook wordt vitamine D veel aan babyvoeding toegevoegd. 

Waarom is vitamine D nodig?

Vitamine D heeft diverse positieve effecten op jouw lichaam. Niet alleen zorgt deze vitamine voor sterke botten en tanden. Ook zorgt het ervoor dat calcium en fosfor uit je voeding worden opgenomen. Deze worden vervolgens in de tanden en botten vastgelegd gedurende je groei. Vitamine D zorgt ervoor dat er een mindere kans op botontkalking en osteoporose op latere leeftijd zal zijn. Tevens heeft het een belangrijke rol bij de werking van je spieren en het werken van je immuunsysteem. 

Hoeveel vitamine D per dag?

Hoeveel vitamine D per dag heeft jouw lichaam nodig? Volwassen hebben een dagelijkse behoefte van 10 microgram vitamine D. Mensen van 70 jaar en ouder dienen 20 microgram Vitamine D in voeding tot zich te nemen. Dit kan eventueel aangevuld worden met vitamine D supplementen. Een vitamine D supplement moet je niet als een alternatief voor gezonde en gevarieerde voeding zien. 

Vitamine D tekort of een overschot

Als er sprake is van een groot tekort aan vitamine D, dan kan dit zorgen voor rachitis bij kleine kinderen. Hierdoor zal het skelet afwijkingen gaan vertonen. Heb je als volwassene of oudere een vitamine D tekort, dan kan dit zorgen voor spierzwakte, osteoporose of botontkalking. Soms kun je ook een overschot aan vitamine D opnemen. Hier is echter alleen sprake van wanneer je voor een lange tijd supplementen slikt die deze vitamine bevatten. Slik je voor langere tijd hoge doseringen vitamine D, dan kunnen er kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Eet je normale voeding en houd je je aan de adviezen, dan zal dit niet gauw gebeuren. Ook als je veel in de zon ligt, heeft dit geen invloed op een vitamine D overschot. Je huid regelt de aanmaak van vitamine D namelijk geheel zelf. 

Recente blog artikelen