Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Fav icon vitamine 01

Hoeveel vitamine C per dag je nodig hebt? Lees het hier!

Hoeveel vitamine C per dag jouw lichaam precies nodig heeft? Deze vraag beantwoorden wij in dit artikel. Ook vertellen we je waarom ons lichaam vitamine C nodig heeft en wat er gebeurt bij een te veel vitamine C of een tekort aan deze belangrijke vitamine. Lees snel verder om te weten te komen hoeveel vitamine C per dag jouw lichaam nodig heeft.

Waarom heeft het lichaam vitamine C nodig?

Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand en heeft een positieve invloed op zowel het zenuwstelsel als het immuunsysteem. Deze belangrijke vitamine beschermt je lichaam tegen vrije radicalen die schade aan je cellen toebrengen. Ook draagt vitamine C bij aan je energiehuishouding en zorgt het voor gezonde botten, bloedvaten, tanden en een mooie huid. Ook bij het opnemen van ijzer heeft vitamine C een grote rol. Deze vitamine is dan ook onmisbaar bij diverse belangrijke processen in het lichaam. 

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C zit vooral in groenten en fruit. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere aardbeien, rode paprika, broccoli, spruitjes, sinaasappelen en kiwi’s.

Hoeveel vitamine C per dag?

Hoeveel vitamine C per dag heeft jouw lichaam dan precies nodig? Voor volwassenen wordt een dagelijkse inname van 75 mg vitamine C aanbevolen. Eet je gevarieerd, dan zal je genoeg vitamine C uit je voedsel opnemen. Is er sprake van een ernstig tekort aan vitamine C, dan kan dit zorgen voor scheurbuik. Deze ziekte dook in vroegere tijden veel op bij zeevaarders die lange routes voeren. Hierbij vallen de tanden uit en kunnen er inwendige bloedingen ontstaan. Tegenwoordig komt scheurbuik nauwelijks voor. 

Te veel vitamine C, wat gebeurt er dan?

Een te veel aan vitamine C, wat gebeurt er dan precies? Je neemt niet snel te veel vitamine C in. Het overschot plas je namelijk uit. Mocht je toch meer vitamine C innemen, dan kunnen er wel darmklachten ontstaan en diarree. Het is dus niet zozeer gevaarlijk als je een overschot aan vitamine C hebt. Dit geldt niet voor alle vitaminen. Houd hier dus rekening mee en lees ook meer over de andere vitaminen op onze website. 

Vitamine C tabletten

Heb je een tekort aan vitamine C, dan kunnen vitamine C tabletten je helpen om dit tekort weer aan te vullen. Dit doe je door dagelijks een tablet te slikken. Supplementen zijn echter geen vervanging voor gezonde en gevarieerde voeding. In groenten en fruit vind je namelijk ook diverse andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels. Er zijn speciale groepen waarbij het innemen van extra vitamine C wel wordt aangeraden. Groepen die baat hebben bij extra vitamine C zijn rokers, zwangere vrouwen, mensen die veel alcohol drinken, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een eenzijdig eetpatroon en ouderen.

Wil je meer lezen over vitaminen? Bekijk snel onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog veel meer interessante informatie. 

Recente blog artikelen