Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Fav icon vitamine 01

Hoeveel vitamine A per dag gewenst is? Je leest het hier!

Hoeveel vitamine A per dag is gewenst en hoeveel vitamine A kun je als zwangere vrouw veilig innemen? Wij geven antwoord op deze vragen, zodat je straks precies weet hoeveel vitamine A geschikt is voor jouw lichaam. Lees snel verder voor meer informatie over vitamine A en vitamine A bij zwangerschap.

Vitamine A bij mannen en vrouwen

Hoeveel vitamine A per dag je nodig hebt is voor zowel mannen als vrouwen verschillend.
Volwassen mannen hebben ongeveer 800 mcg vitamine A per dag nodig. Dit staat ook wel gelijk met 3 boterhammen met leverpastei per dag. Volwassen vrouwen hebben 680 mcg vitamine A per dag nodig. Volgens de gezondheidsraad is 3.000 mcg het maximale aan vitamine A dat je per dag in mag nemen. De hoeveelheid vitamine A voor kinderen tot 18 jaar is per levensfase verschillend. In deze blog gaan we vooral in op de inname van vitamine A door mannen en vrouwen en tijdens de zwangerschap.

Vitamine A tijdens de zwangerschap

De aangeraden dagelijkse hoeveelheid vitamine A tijdens de zwangerschap is 800 microgram. Krijg je meer vitamine A binnen, dan kan dit schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Als er 3000 mcg per dag wordt ingenomen, kunnen er problemen ontstaan. Daarom is het verstandig om tijdens je zwangerschap te kiezen voor vitaminepreparaten die beschikken over betacaroteen in plaats van vitamine A. Hierbij kun je denken aan groenten en fruit. Leverproducten kun je het beste vermijden, aangezien deze meer dan de toegestane hoeveelheid vitamine A bevatten.

Vitamine A: waar haal je het vandaan?

Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten zoals lever, margarine, halvarine, bak- en braadproducten. Bètacaroteen, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A, is te vinden in groenten en fruit. Hierbij kun je denken aan sinaasappels, pompoen, mandarijnen, groene bladgroenten, wortels en diverse koolsoorten. Het is dan ook belangrijk ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine A uit deze producten haalt, maar niet zorgt voor een overschot.

Een tekort of overschot aan vitamine A: wat zijn de gevolgen?

Een tekort aan vitamine A komt zelden voor. Je moet dan voor langere tijd weinig tot geen voedsel met vitamine A of bètacaroteen tot je hebben genomen. Je kunt vitamine A in lever, vis en boter vinden. Bètacaroteen zit vooral in groenten en fruit en wordt in je lichaam naar vitamine A omgezet. Door te weinig vitamine A wordt je weerstand lager. Ook kun je last krijgen van een droge huid en dof haar. Als je te lang te weinig vitamine A opneemt, kan er een storing aan het gezichtsvermogen optreden. Een teveel aan vitamine A kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, weinig eetlust, vermoeidheid en duizeligheid. Dit vindt plaats bij een dosis van ongeveer 3000 microgram.

Heb je behoefte aan meer informatie over vitamine A? Bekijk dan meteen onze andere artikelen op Tijd voor Vitamine voor meer interessante weetjes en tips. 

Recente blog artikelen