Foliumzuur: wat is het en wat doet het voor je lichaam?
Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, heeft je lichaam nodig voor een goede werking hiervan en de groei. Ook draagt deze vitamine bij aan de aanmaak van witte- en rode bloedcellen. Vitamine B11 is tevens van groot belang voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. In welke producten kun je foliumzuur eigenlijk vinden? Wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B11? En wat zijn de gevolgen van een overschot of tekort aan foliumzuur? Lees meteen verder voor meer informatie over foliumzuur.
Waar zit foliumzuur in?
Foliumzuur kun je vooral vinden in groente en fruit. Ook zit vitamine B11 in volkorenproducten. Je kunt deze vitamine in kleine hoeveelheden in melk en melkproducten vinden. Wanneer je voldoende van deze producten eet, is de kans groot dat je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur komt. Maar hoeveel vitamine B11 heb je precies nodig?
Hoeveel vitamine B11 heb je nodig?
Volwassenen hebben dagelijks 300 microgram foliumzuur nodig. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, moet je naast je dagelijkse voeding ook voedingssupplementen met 400 microgram vitamine B11 slikken. Hierdoor krijgt je baby de eerste weken extra ondersteuning en verklein je de kans op aangeboren afwijkingen. Er wordt aangeraden dit 4 tot 8 weken voor de conceptie van de baby te slikken. Dit is voldoende om de kans op complicaties te verkleinen.
Wat gebeurt er bij een tekort aan foliumzuur?
Als je een tekort aan foliumzuur hebt, kan dit verschillende klachten veroorzaken. Zo kunnen er afwijkingen aan de rode- en witte bloedcellen ontstaan of een verandering in het beenmerg. Ook kunnen je darmen minder verschillende voedingsstoffen gaan opnemen. Andere veel geziene klachten bij een tekort aan vitamine B11 zijn gewichtsverlies, vermoeidheid en een verminderde eetlust. Als je zwanger bent kan een tekort aan vitamine B11 aan het begin van de zwangerschap ervoor zorgen dat je baby een grotere kans op een open ruggetje heeft.
Wat zijn de gevolgen van te veel foliumzuur?
Er zijn weinig nadelige effecten bekend van een overschot aan foliumzuur. Een te hoge inname van foliumzuur via supplementen kan ervoor zorgen dat een tekort aan vitamine B12 niet te zien is. Dit kan ervoor zorgen dat dit tekort later pas wordt ontdekt. Dit geldt alleen bij een ernstig vitamine B12 gebrek, wat vaak het gevolg van een auto-immuunziekte is.
Vitamine B11 supplementen gebruiken
Om een tekort aan foliumzuur te verhelpen, kun je ervoor kiezen om vitamine B11 supplementen te slikken. Dit wordt in elk geval aangeraden aan zwangere vrouwen. Let in andere gevallen op dat het slikken van foliumzuur tabletten geen vervanging is voor gezonde en gevarieerde voeding. Het beste kun je jouw tekort aanvullen door voldoende voeding met foliumzuur te eten. Eet dagelijks groente en fruit en zorg ervoor dat dit een vast voedingspatroon wordt.
Zoek je meer informatie over vitaminen en hoe ze werken? Lees dan meteen onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen voor nog meer interessante feiten.