De belangrijkste mineralen

Fav icon vitamine 01

Ons lichaam is een zelf-functionerend systeem dat in stand wordt gehouden door veel verschillende vitaminen en mineralen. Daarom is het belangrijk dat we elke dag de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgen. 

In dit artikel zullen we specifiek focussen op mineralen. Je leest in dit artikel wat de belangrijkste mineralen zijn voor het menselijk lichaam. 

Natrium 

Natrium is heel belangrijk voor het lichaam, want het zorgt ervoor dat het vochtniveau op peil blijft. Daarnaast is het ook een vitaal element in het regelen van de bloeddruk, het versturen van signalen via de zenuwen en het bewegen van de spieren. 

Verschillende voedingsproducten zijn rijk aan natrium. Denk bijvoorbeeld aan zout, brood, groenten en vlees. 

Kalium 

Een ander belangrijk element in de regulatie van het vochtniveau is kalium. Daarnaast helpt kalium ook bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk. 

Producten die rijk zijn aan kalium zijn onder andere vlees, melk en fruit. 

Calcium 

Dit is misschien wel een van de bekendste mineralen omdat we er veel over horen. Verschillende fabrikanten beweren vaak dat kun producten heel rijk zijn aan calcium, en dat is niet zonder reden. Calcium is namelijk heel belangrijk voor gezonde botten en tanden. Daarnaast reguleert het ook de bloeddruk en draagt het bij aan een sterk immuunsysteem. 

Er zijn veel verschillende producten die rijk zijn aan calcium. De belangrijkste producten die veel calcium bevatten zijn melk, tofu, sojamelk en peulvruchten. 

Magnesium 

Magnesium is een ander belangrijk mineraal dat absoluut niet mag ontbreken in een gezond voedingspatroon. Dit mineraal zorgt namelijk voor sterke spieren en botten, en zorgt ervoor dat er voldoende proteïnen worden aangemaakt. 

De volgende producten zijn heel rijk aan magnesium: noten en zaden zijn heel rijk aan magnesium, veel zeevruchten bevatten ook veel magnesium en de meeste groenten hebben wel iets van magnesium. 

Chloor 

Het klinkt misschien heel gek, en staat vooral bekend als een middel dat het zwembad reinigt, maar chloor is ook een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Chloor zorgt er namelijk ook voor dat het vochtniveau op peil blijft, waarmee het ook de bloeddruk van ons lichaam controleert. 

Chloor vindt men voornamelijk in zout. Gelukkig bevatten de meeste producten die we dagelijks eten al voldoende zout, meestal zelfs te veel. Het zal dus zelden voorkomen dat iemand snel een tekort heeft aan chloor. 

Zwavel 

Dit is misschien ook een mineraal dat je niet had verwacht, maar toch is zwavel een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van je huid, haren en nagels. 

De meeste zwavel wordt verkregen uit voedingsproducten die veel proteïnen bevatten zoals vleesproducten, vis, eieren en melk. 

Fluoride

De meeste mensen zullen fluoride wel kennen van tandpasta, maar het is ook een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft. Fluoride zit voornamelijk in onze botten en tanden. 

Verschillende producten bevatten kleine hoeveelheden fluoride. Dit zijn bijvoorbeeld koffie en thee, water en aardappelen. 

Recente blog artikelen