Dagelijkse benodigdheden

Fav icon vitamine 01

Het is belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te volgen om gezond te blijven. Zo is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten, en om veel water te drinken. Op deze manier zorg je ervoor dat je elke dag de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt. 

Er zijn een aantal vitaminen die extra belangrijk zijn. Deze dienen dan ook elke dag in grote aantallen te worden geconsumeerd. Een tekort aan deze vitaminen kan fatale consequenties hebben voor jouw gezondheid.

In dit artikel lees je wat de belangrijkste vitaminen zijn die je elke dag nodig hebt. Zo voorkom je dat je een tekort aan een van deze vitaminen krijgt, waardoor je je altijd fris en gezond zult voelen. 

Vitamine D 

Eén van de belangrijkste vitaminen blijft natuurlijk vitamine D. Deze vitamine maakt het lichaam zelf aan met behulp van het zonlicht. Vitamine D zorgt voor sterke botten en draagt bij aan een sterk immuunsysteem. Vandaar dat vitamine D ook niet mag ontbreken op de lijst van belangrijkste vitaminen. 

Calcium 

Iedereen heeft vroeger wel eens gehoord dat je veel melk moet drinken omdat je daar groot en sterk van wordt. Dit is natuurlijk deels waar, want melk bevat veel calcium wat ervoor zorgt dat je sterke botten en tanden krijgt. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat ze elke dag voldoende calcium binnenkrijgen, omdat zij zich nog in de groeifase bevinden. Een groot deel van de bevolking krijgt onvoldoende calcium binnen, terwijl dit één van de belangrijkste mineralen is. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt in je dieet. 

IJzer 

Je hebt vast wel eens gehoord dat je veel rood vlees moet eten omdat dit goed is voor het ijzergehalte in je lichaam. Deze stelling is niet heel raar, want ijzer is natuurlijk één van de belangrijkste mineralen die ons lichaam nodig heeft. Het helpt namelijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt ervoor dat het zuurstof door het lichaam wordt getransporteerd. Over het algemeen vind je veel ijzer in vleesproducten als rundvlees en kip. Daarnaast bevatten eieren en vis ook veel ijzer. Voor vegetariërs is het dus belangrijk om voldoende supplementen in te nemen om het ijzergehalte hoog te houden. 

B12 

Het is altijd een beetje vaag wat B12 nu precies is, maar het is een vitaal mineraal dat ons lichaam draaiende houdt. Het lijkt heel erg op ijzer en is dan ook vaak in producten te vinden die ook rijk zijn aan ijzer. Vitamine B12 zorgt voor een soepele bloedsomloop en helpt ook bij het transport van zuurstof door het lichaam. Je vindt deze vitamine voornamelijk in vleesproducten en eieren. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer vitaminen die de mens dagelijks nodig heeft. Hierboven zijn een aantal belangrijke vitaminen en mineralen uitgelicht. Er is een efficiënte manier om verschillende tekorten snel aan te vullen, namelijk door multivitaminen in te nemen. Dit zijn supplementen die rijk zijn aan veel verschillende soorten vitaminen. 

Recente blog artikelen