Colecalciferol: wat is het en wat doet het voor je lichaam?
Colecalciferol staat bekend als vitamine D. Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit voedingsmiddelen op te nemen. Deze vitamine is erg belangrijk voor de groei en zorgt tevens voor sterke tanden en botten. Ook heeft colecalciferol een belangrijke rol bij een goede spierwerking en een gezond immuunsysteem. In welke voeding zit vitamine D? Hoeveel heb je hier dagelijks van nodig? En wat zijn de gevolgen van een tekort of overschot aan vitamine D? Je leest het allemaal in dit artikel over colecalciferol.
Waar zit colecalciferol in?
Colecalciferol zit vooral in zonlicht. Dit is de belangrijkste bron van deze vitamine. Je lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken in de huid. Vitamine D is echter ook in voeding te vinden. Zo is vette vis rijk aan deze vitamine. Ook zit deze vitamine in lagere aantallen in vlees en eieren. En wist je dat colecalciferol bovendien wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine?
Hoeveel vitamine D heb je nodig?
Voor volwassenen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) van 10 microgram colecalciferol per dag. Alleen mensen van 70 jaar en ouder dienen 20 microgram vitamine D binnen te krijgen per dag. Veel mensen krijgen al via de zon en voeding voldoende van deze vitamine binnen. Wanneer je regelmatig vette vis eet en af en toe gaat wandelen, kan dit dus helpen om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D te komen.
Wat gebeurt er bij een tekort aan colecalciferol ?
Als kinderen een tekort aan vitamine D hebben, kan dit ervoor zorgen dat ze rachitis krijgen. Hierdoor kunnen er afwijkingen aan het skelet ontstaan. Als volwassenen of ouderen een colecalciferol tekort hebben, kan dit op den duur zorgen voor osteoporose, spierzwakte of botontkalking.
Wat zijn de gevolgen van te veel colecalciferol?
Een te hoog aantal colecalciferol in het lichaam komt enkel voor als je langdurig te veel supplementen slikt. Als je langdurig hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat er kalkafzettingen in het lichaam optreden. Zo kan er schade ontstaan aan de nieren. Als je goed op de voorschriften let, zal dit niet gebeuren. Zit je langdurig in de zon? Dan heeft dit geen invloed op een overschot aan vitamine D. Dit komt doordat de huid de aanmaak van deze vitamine helemaal zelf regelt. Bij gezonde mensen komt een overschot aan colecalciferol dan ook zelden voor.
Vitamine D supplementen gebruiken
Heb je te maken met een tekort aan colecalciferol, dan kun je er ook voor kiezen om extra vitamine D te slikken via supplementen. Vooral kleine kinderen, mensen die weinig buiten zijn, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en zwangere vrouwen worden geadviseerd om extra vitamine D te slikken. Let op dat je voldoende vitamine D via je voeding opneemt, want supplementen zijn slechts een aanvulling en vervangen geen gezonde en gevarieerde voeding.
Meer lezen over vitaminen? Bekijk meteen onze andere blogs!