Ascorbine

Fav icon vitamine 01

Ascorbine: wat is het en wat doet het voor je lichaam?

Ascorbine staat ook bekend als vitamine C en is een van de bekendste vitamines. Vitamine C werkt als antioxidant in je lichaam, wat betekent dat deze schadelijke stoffen tegengaat. Ook zorgt ascorbine voor de vorming van het bindweefsel, een goede weerstand en de opname van ijzer. In welke voeding kun je vitamine C vinden? Hoeveel heeft jouw lichaam hier dagelijks van nodig? En wat gebeurt er als je een tekort of overschot aan vitamine C hebt? Wij vertellen je alles over ascorbine in dit artikel. 

Waar zit ascorbine in?

Ascorbine zit vooral in groente, fruit, aardappelen, bessen, citrusfruit, kiwi’s en bessen. Als je zoveel mogelijk vitamine C in je voeding wilt behouden, kun je je groente het beste in weinig water koken en dit niet langer dan nodig is doen. De groente niet klein snijden zorgt er tevens voor dat er zoveel mogelijk vitamine C behouden blijft. Verder is ascorbine gevoelig voor zonlicht en verhitting. Het beste kun je producten met ascorbine op een donkere plek bewaren, zodat de vitamine in optimale staat blijft.

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Voor vrijwel elke vitamine geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH). Mannen en vrouwen vanaf 14 jaar dienen dagelijks 75 milligram ascorbine binnen te krijgen via hun voeding. Eet je dagelijks voldoende groente en fruit, dan is de kans niet groot dat je te maken krijgt met een tekort aan vitamine C.

Wat gebeurt er bij een tekort aan ascorbine ?

Wanneer je een langdurig ernstig tekort aan ascorbine hebt, kan dit leiden tot een langzamere wondgenezing, een verminderde weerstand en een verminderde opbouw van het bindweefsel. Uiteindelijk kan er ook scheurbuik ontstaan. Dit kwam vroeger vooral bij bemanningsleden van schepen voor. De symptomen van scheurbuik zijn onderhuidse en inwendige bloedingen alsmede tandvleesbloedingen.

Wat zijn de gevolgen van te veel ascorbine?

Een overschot aan ascorbine plas je doorgaans uit. Echter, er kunnen wel klachten ontstaan als je een overschot aan vitamine C in je lichaam hebt. Als er meer dan 2 gram ascorbine per dag in je lichaam zit, kan dit zorgen voor diarree, darmklachten of een hogere mate van oxaalzuur in je urine. Er werd in het verleden gedacht dat hier ook nierstenen door konden ontstaan, maar dit is niet officieel bevestigd. 

Vitamine C supplementen gebruiken

Heb je een tekort aan vitamine C, dan kun je eventueel ook vitamine C supplementen slikken. Zo kun je het tekort aan deze vitamine weer aanvullen. Eet altijd gezonde en gevarieerde voeding waar vitamine C in zit, want supplementen zijn hier geen vervanging voor. Ze zijn slechts een aanvulling op je dagelijkse gezonde maaltijden.

Wil je meer lezen over vitaminen en wat deze voor jouw lichaam doen? Bekijk dan ook eens onze andere blogs op Tijd voor Vitaminen. Hier lees je nog veel meer over de andere vitaminen die er zijn, hoeveel je er per dag van nodig hebt en in welke soorten voeding je ze kunt vinden.

Recente blog artikelen